Меню
×

Вознесенська церква 1759–1761 років в містечку Березна на Чернігівщині

Дата: 28/03/2021 о 19:12 | admin

Бажання створити церкву виняткової мистецької вартості й у громади, яка виступала замовником будівництва, і у майстра Панаса Шолудка було настільки гарячим, що у контракті (треба думати, після тривалої товариської бесіди – дотепно зауважує Таранушенко) з’явився додаток: «В добавку сего моего контракта еще задолжаюся по точному примѣру Покровской Березинской церкви два преддверніе слупи здѣлать з банями манерними и превосходя ту работу, как можно красивѣйше дѣлать старатимуся».
 
І талановитому майстрові це вдалося. Дві високі вежі на західному фасаді вирізняють церкву в Березні з-поміж усіх її посестер, і ми миттєво пізнаємо її на світлині. Між собою слупи міцно ув’язувала перекинута між ними «арка» та широкий карниз, візуально цей зв’язок підсилював і балкон із пишною балюстрадою. В інтер’єрі йому відповідала лоджія, вони сполучалися між собою дверима.
Таранушенко згадує, що особливого ефекту західна частина церкви набувала у яскраві сонячні дні, коли значна частина ніші між слупами, а особливо її верх, потопали у глибокій тіні; ніша яскраво вимальовувалася в обрамленні й на тлі сліпуче освітлених західних граней слупів. І тоді слупи з нішею сприймалися майже як самостійна споруда, як монументально-урочиста брама.
 
З 3D-моделлю церкви можна ознайомитися за посиланням: https://savchook.com/visual-models/berezna/

 

©3D-моделювання, Руслан Лукащук, 2021 

©Програмування 3D-моделі, Світлана Ягольницька, 2021