Меню
×

Введенська церква 1761 року в селі Артемівка на Харківщині

Дата: 28/03/2021 о 19:20 | admin

 
Церква в Артемівці була збудована і належить до т. зв. Лиманської школи майстрів (від назви с. Лиман на Харківщині), яку у науковий обіг ввів Стефан Таранушенко, ретельно дослідивши пропорції усіх відомих йому церков Лівобережжя.
За спостереженням Таранушенка, артемівський майстер особливо виразно виявив тонку елегантність, зібраність і стрункість статури церкви, ніжну гармонійність, музичність її художньо-архітектурного образу в зовнішньому вигляді споруди.
Стрункості їй додає гранчастість зрубів. Коли глядач дивиться на стіни церкви зовні, перед його очима постає рясне й ритмічне зіставлення різних за величиною і стрункістю граней. Серед них є більші (в яких висота лише на третину більша за ширину), менші (у них висота вже вдвічі переважає ширину) й зовсім вузенькі. Завжди по-різному освітлені, грані зрубів чітко, але не різко намічають розчленування будови.
 
Верхи церкви теж виглядають стрункими. Хоч і дуже високі, вони не порушують оптичної стабільності споруди, легко і впевнено виростаючи вгору. Це знов-таки досягається за рахунок пропорцій: висота восьмериків становить не більше двох третин їхньої довжини, і їхні маси збільшуються, від нижніх до верхніх, поступово, без різких стрибків.
 
Порівняно зі зрубами, стрункі верхи розчленовані енергійно, що підсилює живописне трактування форм. І загалом елементи живописного підходу характерні для вираження майстром архітектурно-художнього образу церкви в її зовнішньому вигляді.
 
З 3D-моделлю церкви можна ознайомитися за посиланням: https://savchook.com/visual-models/artemivka/

 

©3D-моделювання, Руслан Лукащук, 2021 

©Програмування 3D-моделі, Світлана Ягольницька, 2021